2011-09-23 13:39:52• hírek • Szatmár.ro

Babahordozó Hetet tartanak Szatmárnémetiben

A szatmárnémeti baba-mama klub a világ sok non-profit szervezetéhez kapcsolódva ünnepli 2011 szeptember 28-30 között a Nemzetközi Babahordozó Hetet (a Hét hivatalos időpontja október 10-16). 

A Nemzetközi Babahordozó Hét jó alkalom arra, hogy felhívjuk a világ figyelmét a babahordozásra. Ezt a kifejezést Dr. William Sears, több, gyermeknevelési kérdésekkel foglalkozó könyv szerzője, és felesége tették ismertté. A babahordozás egyszerűen a kisbaba vagy kisgyermek testközelben való hordozását jelenti egy babahordozó eszköz segítségével. A babahordozás nemcsak a szülő két kezét teszi szabaddá, de a kutatások arra is rávilágítanak, hogy ennek a gyakorlatnak számos jó hatása van a kisgyermekekre is.

Egy, a  Pediatrics (Gyermekgyógyászat) c. lapban megjelent  1986-os tanulmány szerint a naponta legalább három órán keresztül hordozott hathetes kisbabák 43 százalékkal kevesebbet sírtak nem hordozott társaiknál, illetve 51 százalékkal kevesebbet sírtak az esti órákban. Egy másik tanulmány szerint,  mely a Child Development (A gyermek fejlődése) c. lapban, 1990-ben jelent meg,  azok az anyák, akiknek babahordozó eszközt (hordozókendő) adtak a baba születésekor, sokkal készségesebben reagáltak kisbabáik jelzéseire, és kisbabáik biztosabban kötődtek hozzájuk, mint azok a babák, akiknek az édesanyja műanyag babahordozó ülést kapott.


"A Nemzetközi Babahordozó Hét célja felhívni a figyelmet a babahordozás jótékony hatásaira, illetve ünnepelni a hordozóeszközök változatosságát, illetve a különböző élethelyzeteket, melyeknek a biztonságosan magunkra kötözött kisbabával részesei lehetünk." - magyarázta  Ann Marie Rodgerson, a Babywearing International, Inc. elnöke, mely non-profit szervezet a Nemzetközi Babahordozó Hét kezdeményezője.

Az idei téma "A lehetőségek világa", ami tulajdonképpen nem más, mint amit a babahordozás megnyit a szülők és gyermekeik előtt. Nagyon sok hagyományos hordozónak létezik már a modern változata világszerte, és akár a hagyományos hordozókendőt,  akár egy modernebb, strukturáltabb babahordozó eszközt használnak, a babahordozás révén olyan helyekre vihetik el a családok kisbabáikat, ahová autóval vagy babakocsival nem jutnának el. A hordozott kisgyermekeknek lehetőségük van jobban felfedezni a világot, és azok a szülők, akik hordozzák gyermekeiket a napi tevékenységeik közben, könnyedén megtarthatják addigi hobbijaikat és tevékenységeiket miközben gyermekükkel foglalkoznak. A kisbaba kényelmes, biztonságos és sikeres hordozása elől, csípőn vagy háton kihívást jelenthet számunkra, ugyanis már elveszítettük a babahordozásról szóló hagyományos tudást. Azok, akik ebben segítséget szeretnének kérni, tapasztalt babahordozók, gyermek és babahordozási tanácsadók segítségét kérhetik.

A 2011-es háromnapos szatmárnémeti program, melyet a Babywearing International Inc. és a  budapesti Ölbebaba egyesület eszmei támogatásával szervez immár harmadik éve a helyi baba-mama klub.  sok érdekes eseményt tartogat a rendezvényekre ellátogatók számára. Lesz babahordozó séta, előadás a babahordozásról és a kötődésről, beszélgetés az óvodaérettségről, de lehetőség lesz kézműveskedni  és zenélni is, illetve a résztvevőket érdekes és értékes tombolanyeremények várják.  A program szeptember 28-án szerdán babahordozó sétával indul a Kossuth-kertben található játszótér mellől.

Az előadásokra, egyéb foglalkozásokra a Wolfenbuttel u. 36 szám alatti Evangélikus-Lutheránus Parókián kerül sor szeptember 29-30-án, du. 16 órai kezdettel.  A szervezők szeretettel várnak minden babát váró, kisbabás családot, minden érdeklődőt. A részletes program a mellékelt plakáton olvasható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: